Frankrijk, Portugal, Spanje: laat uw smaakpapillen dansen

15

Reist u in Frankrijk, Portugal of Spanje en weet u niet welk gerecht u moet kiezen? Met dit kleine overzicht van de bekendste streekgerechten helpen we u graag een eindje op weg.

 

Franse culinaire specialiteiten

Frankrijk staat bekend om zijn goede keuken. Laten we een paar regio’s en hun culinaire signatuur ontdekken.

Als u in het Noordwesten op vakantie bent en van taart en gebak houdt, proef dan de ‘far breton’, dé zoete specialiteit van de Bretons. Hun buren, de Normandiërs, zijn vooral bekend om hun ‘tripes à la mode de Caen’, ook een gerecht dat u tijdens uw vakantie zeker moet proeven.

Bent u in het Noordoosten? Stop dan eens bij een restaurantje in Bourgondië voor een echte bœuf bourguignon, een rundvleesstoof bereid met rode wijn uit de streek. Eet u liever zoet dan hartig? Prikkel uw smaakpapillen dan eens met een ‘gâteau de ménage’, een traditionele specialiteit uit Franche-Comté dat het midden houdt tussen een galette en een flan.

Ook het Zuidwesten kent een groot aantal specialiteiten. Probeer in Aquitanië eens een ‘canelé de Bordeaux’, een heerlijk klein gebakje met rum en vanille. Wie in Languedoc-Roussillon de Camargue bezoekt, zal zich voor altijd de ‘gardiane de taureau’, een stoofpot van stier, blijven herinneren.

Op de laatste etappe op onze rondreis door Frankrijk, in het Zuidoosten, eten we ‘bouillabaisse’, vissoep uit Marseille. Doet u ook Nice aan? Daar is de ‘pissaladière’, ‘pizza uit Nice’, de specialiteit bij uitstek. Vergeet na Marseille en Nice vooral niet ook even naar de Ardèche te gaan voor een bordje ‘caillettes’, varkensgehaktballetjes in spinazie. De Provençaalse keuken is door de kleuren een lust voor het oog en door de weergaloos lekkere smaken een streling voor de tong: alle zintuigen worden geprikkeld!

 

Portugese culinaire specialiteiten

In Portugal wordt de rijkdom van de gastronomie vooral bepaald door de grote variëteit aan gerechten.

Een van de bekendste en populairste gerechten van de Portugese keuken is ‘bacalhau’ of zoutevis. In beignets, in de oven, gefrituurd of gegrild… bacalhau kan op diverse manieren worden bereid. En is onweerstaanbaar als u in Portugal op reis bent.

Eet u liever vlees? Dan is er voor u ook genoeg te kiezen. Portugezen zijn dol op varkensvlees en elke menukaart biedt een grote keus aan gerechten. Speenvarken staat met stip op nummer 1.

Verder staan Portugezen bekend als grote liefhebbers van nagerechten. Er zijn dan ook honderden Portugese toetjes, variërend van cakes en taarten tot mousses. Elke stad heeft zijn specialiteit. Wie in de Algarve op vakantie is, moet zeker de amandeltaart proberen, het beroemdste gebak van de streek. Krakend krokant, en daarom zo populair.

Laat u betoveren door alle kleuren en smaken van de culinaire specialiteiten van Portugal!

 

Spaanse culinaire specialiteiten

De Spaanse keuken is wereldberoemd. U kent waarschijnlijk de traditionele paella, tapas en chorizo! Maar om de echte smaken van Spanje te proeven, moet u in het land zelf zijn. Als het om vleeswaren gaat, kunt u niet om de Iberische ham of ‘pata negra’ heen, authentieke Spaanse ham met een ronduit unieke smaak. Houdt u meer van vis? Probeer dan ‘pescado frito’, in olie gefrituurde gepaneerde vis. Een begrip in heel Spanje.

Als er één gerecht is dat u gegeten moet hebben als u in het zuiden van Spanje bent, dan is dat gazpacho, een koude soep van rauwe groente. Onweerstaanbaar lekker op warme zomerdagen.

En als we eens met een nagerecht besluiten? ‘Crema catalana’ is een typisch Spaans dessert, op basis van room met citroenrasp en kaneel. Ervaar deze smaakexplosie in je mond.

 

Ga op vakantie in Frankrijk, Portugal of Spanje en bereid uw smaakpapillen voor op een feest van smaken!

Bedankt. Er wordt rekening gehouden met je mening.
Probleem: Je hebt al gestemd voor dit artikel.
Vond je dit artikel nuttig?
1 2 3 4 5