Onze Yelloh culinaire topvakantie: eten in de Auvergne

00

We zetten onze gastronomische reis door Frankrijk voort. Eerder ontdekten we al de gastronomie van de Dordogne en de Jura, en dit keer schotelen we u de specialiteiten uit Auvergne voor. Tijdens uw campingverblijf in Murol mag u bijvoorbeeld niet nalaten om te proeven van de alom aanwezige kazen en de andere heerlijke gerechten uit de streek.

In Auvergne zijn de fijnproevers aan het feest!

Zelfs een lange campingvakantie in Auvergne volstaat niet om alle specialiteiten uit de streek een keertje te proeven. Tot de bekendste behoren ongetwijfeld de kazen. Maar liefst vijf kazen uit Auvergne kregen een ‘appellation d’orgine contrôlée’: Cantal, Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert, Saint-Nectaire en Salers. Al deze kazen zijn gemaakt van koemelk en worden veelvuldig gebruikt bij de bereiding van de traditionele gerechten.

Gaat u uit eten, dan zijn er enkele gerechten die u in ieder geval een keertje moet bestellen. Zo niet gaat de basis van de lokale keuken letterlijk aan uw neus voorbij. Eén van die gerechten is de haast wereldberoemde ‘truffade’ op basis van aardappelen en verse Tome-kaas, maar proef ook eens de ‘potée auvergnate’, ‘tripous’ of ‘aligot’. Dit laatste gerecht blijkt bij kinderen erg in de smaak te vallen. Ze zijn doorgaans gek op deze aardappelpuree met look, room en kaas (Tome de Cantal).

Cadeautjes kopen voor de familie is hier hoegenaamd geen probleem: neem bijvoorbeeld groene linzen uit Puy of Vichy-snoepjes mee, of – voor de ouderen – jeneverbessenlikeur*.

* Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid – Drink met mate

Bedankt. Er wordt rekening gehouden met je mening.
Probleem: Je hebt al gestemd voor dit artikel.
Vond je dit artikel nuttig?
1 2 3 4 5