Waarom de Lot regio in Zuid-Frankrijk te gek is

15

Even kennis maken

Hey! Ik ben Wendy en ik schrijf dagelijks over alles wat met reizen te maken heeft op mijn eigen reisblog Reismeisje.nl. Het afgelopen jaar maakte ik een wereldreis, die me naar Zuid-Amerika, afgelegen eilanden in de South Pacific en het mysterieuze Midden-Oosten bracht. Een te gekke reis, maar ik ben ook dol op ons prachtige Europa J! De diversiteit aan landschappen, culturen, talen en eetgewoonten maken dit voor mij nog steeds een van de meest bijzondere delen ter wereld. Vorig jaar maakte ik een uitstapte naar het Zuiden van Frankrijk, naar de Lot regio om precies te zijn; een gebied wat me van tevoren niets zei, maar waar ik helemaal verliefd op ben geworden. Waarom en wat je er kunt doen? Dat vertel ik je vandaag!

Bourgondisch to the max!

frankrijk - rauwe Pyreneeën

Bij Frankrijk denk ik meteen aan een Bourgondische levensstijl. Dieprode wijn, knapperig brood en zachte kaasjes. Heerlijk! Tijdens mijn bezoekje aan de Lot regio werd mijn beeld volledig bevestigd J. Lot is eigenlijk onderdeel van de provincie Midi-Pyrénées; een gebied dat groter is dan Nederland en vanuit het Zuidelijke midden van Frankrijk helemaal door loopt tot aan de grens met Spanje. Het is een gebied dat vooral bekend staat vanwege eeuwenoude kalkformaties, idyllische kastelen aan meanderende riviertjes en natuurlijk de prachtige, rauwe Pyreneeën. De Lot regio bevindt zich op ongeveer een uurtje rijden vanaf de grotere stad Toulouse. Hier geen enorme bergmassieven, maar wel de prachtige, eeuwenoude kastelen, dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan en, mijn favoriet, een heerlijk Bourgondische levensstijl. Mensen hebben hier geen haast, nemen de dag zoals deze komt en genieten tussen de middag van een uitgebreide lunch met bijbehorend goed glas wijn. Die wijn is trouwens ook waar de Lot regio binnen Frankrijk bekend om staat. In Nederland denken we al snel aan zusje Bordeaux, maar ondertussen weet ik uit eigen ervaring dat de wijnen uit de Lot regio minimaal zo goed zijn. De rijke bodem in de Lot, het perfecte klimaat en de combinatie van een rivierenlandschap afgewisseld met flinke heuvels, maken dat de druiven hier blijkbaar optimaal groeien. Veel van de wijnen uit deze regio hebben dan ook het kwaliteitskeurmerk AOC en dat proef je J!

Een paar highlights op een rijtje

frankrijk wijnen

  • De oude stad Cahor. Hoewel best groot, is het heerlijk hier rond te slenteren door de oude straatjes, langs het water en over de verschillende marktjes. Frankrijk ten top! Ga zeker ook wijn proeven bij de Malbec Lounge; voor €5 kun je dan 3 lokale wijnen proeven en krijg je er een interessante uitleg bij.
  • Bezoek een wijnboerderij. Of meerdere ;-). Dat hoort er echt bij als je de Lot regio bezoekt. Chateau Famaey kan ik zeker aanraden; een middelgroot chateau dat door de enthousiaste Belg Luc wordt gerund. Hij vertelt je met liefde alles over hoe zijn wijnen worden gemaakt.
  • Bezoek Saint Cirq Lapopie. My ow my, wat een pracht van een dorpje zeg. Echt supermooi. Het stamt uit de 12de eeuw en is deels nog helemaal authentiek. Fantastisch om een ochtend rond te wandelen en dan lekker te gaan lunchen.

Kortom, de Lot regio is een heerlijke regio om te genieten van een fijne, ontspannen vakantie. Je kunt er met de auto naar toe rijden of een vlucht naar Toulouse boeken en daar een auto huren. Het leukste is het namelijk wel om er zelf rond te rijden. Vertel, spreekt de Lot regio jou aan?

*Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid

Bedankt. Er wordt rekening gehouden met je mening.
Probleem: Je hebt al gestemd voor dit artikel.
Vond je dit artikel nuttig?
1 2 3 4 5